Пон - Пят9-00 до 18-00
Адресг.Бишкек 720011, ул.Табачная,24

Эко-Арт-лагерь в высокогорной долине Кара-Кужур

Впервые в Кыргызстане был организован Эко-Арт-лагерь для детей в Нарынской области. 25 ребят в возрасте от 9 до 14 лет со всех регионов Кыргызстана,  пройдя предварительный конкурсный отбор, приняли участие в интереснейшей программе лагеря в живописнейшей долине Кара-Кужур на лоне природы вдали от Интернета и компьютерных игр.  Участие в лагере в Экоцентре NABU, расположенном  в 300  км от Бишкека – прекрасная возможность для деток   укрепить здоровье за счет долгого пребывания на свежем воздухе в высокогорной долине. Да и распорядок дня в лагере, включающий обязательную зарядку по утрам, спортивные игры и состязания, также благоприятен для развития и здоровья ребенка.

Уникальная программа Арт-лагеря была настолько насыщенна: мастер-классы по кино, актерскому мастерству, живописи, экологии и спортивным играм, лекции по экологии биоразнообразию, а также игры и состязания, что участникам просто не оставалось времени на гаджеты.  Красивая природа, горные пейзажи, различные направления занятий  для детей: экологическое, творческое и  спортивное – способствовало не просто отличному отдыху для детей, но и раскрытию многих талантов, благодаря матер-классам от  профессионалов, тренеров лагеря: Замир Илипов  — художник, кандидат искусств, Кундуз Жузупбекова –кандидат филологических наук, доцент, Айбек Дайырбеков – режиссер, председатель Союза кинематографистов КР, режиссер фильма «Дарак ыры», специалисты отдела экообразования NABU-Кыргызстан – Жолдошбек Чунгулов и Мухтар Касымов, Максат Оморов – мастер спорта, доцент.

Организованные командные игры на свежем воздухе, походы и концертные программы впечатлили участников лагеря. 14-летний Айбеков Улук из Нарына хорошо рисует, а в лагере, попав в группу Айбека Дайырбекова, снял вместе со совей командой короткометражный фильм “Дочь”.  А ученик 9 класса из села Жер-Кочку Таштанбек уулу Женишбек особо отмечает мастер-классы  по актерскому мастерству и рисованию.  Участники также с интересом познакомились с кинотехникой, кыргызскыми национальными играми – ордо, жоолук салуу, кок бору,   поработали с глиной (чопо) и даже сняли свои первые короткометражки.

Как отмечает специалист отдела экообразования филиала ОО “СОюз охраны природы Германии (NABU)” в КР Жолдошбек Чунгулов: “насыщенная и интересная программа  помогла вдохновить ребенка на новые свершения, а занятия по экообразованию способствовали лучшему познанию природы, окружающего мира через снежных барсов, которых участники лагеря увидели вживую в реабилитационном центре в Ананьево”.

По словам Альбины Осмоналиевой – сотрудницы МОФ «Инициатива Розы Отунбаевой»: «Эко-арт-лагерь получился успешным проектом. Мы набрали детей со всех регионов Кыргызской Республики, некоторые из которых выявили свои таланты в лагере, благодаря профессиональным тренерам. По итогам лагеря дети научились рисовать на камнях, работать с глиной, а самое главное, на мой взгляд, научились писать сценарий, отбирать актеров, снимать кино и делать монтаж. Разделившись на несколько групп, ребята сняли свои документальные и короткометражные фильмы под руководством режиссера фильма     «Дарак ыры» Айбека Дайырбекова. Я желаю, чтобы таких проектов для развития детей было много».

Лагерь организован филиалом ОО “Союз охраны природы Германии (NABU)” в Кыргызской Республике совместно с МОФ «Инициатива Розы Отунбаевой».[:kg]img-20190722-wa0025Биринчи жолу Кыргызстанда Нарын областында балдар үчүн Эко-Арт-лагерь уюштурулду. Кыргызстандын баардык региондорунан 9 — 14 жашка чейинки 25 бала конкурстун негизинде тандалып алынып, Кара-Кужур өрөөнүнүндө, жаратылыштын кучагында, Интернеттен жана Компьютердик оюндардан алыс, лагердин абдан кызыктуу программасына катышышты.  Бишкектен 300 км алыстыкта жайгашкан NABUнун Экоборборундагы лагерге катышуу – бийик тоолуу өрөөндө, таза абада жүрүү балдарга ден соолуктарын чыңдоого абдан жакшы мүмкүнчүлүк түздү. Ошондой эле лагердеги эртең мененки милдеттүү түрдөгү зарядканы, спорттук оюндарды жана  мелдештерди камтыган күн тартиби дагы уюштурулган, бул баланын ден соолугуна жана өсүүсүнө абдан жакшы таасирин тийгизет.

Уникалдуу Арт-лагердин программасы абдан жакшы түзүлгөн: кино, актердук чеберчилик, живопись, экология жана спорт оюндары боюнча мастер класстар, биоартүрдүүлүк жана экология боюнча лекциялар, ошондой эле оюндар жана мелдештер уюштурулуп, жадагалса катышуучулардын  гаджеттерге убактылары болбой жатты. Кооз жаратылыш, тоо пейзаждары, балдар үчүн түрдүү багыттагы сабактар: экологиялык, чыгармачылык жана  спорттук сабактар – балдар үчүн бир гана жакшы эс алууга мүмкүндүк бербестен, көптөгөн таланттарын ачууга түрткү болду. Мунун баардыгы лагердин кесипкөйлөрүнүн жана тренерлеринин мастер — класстарынын  аркасында ишке ашырылды: Замир Илипов  — сүрөтчү, искуствонун кандидаты, Кундуз Жузупбекова – филология илимдеринин кандидаты, доцент, Айбек Дайырбеков – режиссер, КРнын кинематографистер Союзунун төрагасы,  «Дарак ыры» фильминин режиссеру, NABU-Кыргызстандын экологиялык билим берүү бөлүмүнүн адистери – Жолдошбек Чуңгулов жана Мухтар Касымов, Максат Оморов – спорттун мастери, доцент.

Таза абада уюштурулган тайпалык  оюндар, жүрүш жана концерттик программалар лагердин катышуучуларын таасирлентти. Нарындан келген 14 жаштагы Айбеков Улук сүрөттү абдан жакшы тартат экен, лагерде Айбек Дайырбековдун тобуна туш келип, тайпасы менен биргеликте “Дочь” аттуу кыскаметраждуу фильм тартты. Ал эми Жер-Көчкү айылынан келген 9 -класстын окуучусу  Таштанбек уулу Жеңишбек актердук чеберчилик жана сүрөт тартуу боюнча мастер-класстарды өзгөчө белгилеп кетти.  Ошондой эле катышуучулар кызыгуу менен кинотехника, кыргыздын улуттук оюндары – ордо, жоолук салмай, көк бөрү менен таанышышты,  чопо менен иштеп көрүштү жана ошондой эле өздөрүнүн биринчи кыскаметраждуу фильмдерин дагы тартышты.

“Германиянын табиятты коргоо союзу  (NABU)” коомдук уюмунун  КРдагы филиалынын экологиялык билим берүү бөлүмүнүн адиси Жолдошбек Чуңгулов: “Бул кызыктуу программа балдарга жаңы нерселердин ачылуусуна түрткү берди, ал эми экологиялык билим берүү сабактары жаратылышты, айлана чөйрөнү илбирстер аркылуу жакындан таанууга өбөлгө түздү. Илбирстерди катышуучулар Ананьеводогу кайра калыбына келтирүү борборунан көрө алышты” деп белгилей кетти.

“Роза Отунбаеванын Демилгеси” эл аралык коомдук фондунун кызматкери Альбина Осмоналиева : «Эко-арт-лагерь ийгиликтүү долборлордун бири болду. Биз балдарды Кыргыз Республикасынын баардык региондорунан чогултуп алдык, алардын кээ бири кесипкөй тренерлердин аркасында өздөрүнүн таланттарын ачышты. Лагердин жыйынтыгы боюнча балдар ташка сүрөт тартканды, чопо менен иштегенди, эң башкысы менин көз карашым боюнча сценарий жазганды, актерлорду тандаганды, кино тартканды жана монтаж жазаганды үйрөнүштү. «Дарак ыры» фильминин режиссеру Айбек Дайырбековдун жетекчилиги астында, балдар бир канча топко бөлүнүп, өздөрүнүн документалдык жана кыскаметраждуу фильмдерин тартышты. Балдарды өстүрүүгө арналган ушундай долбоорлордун көп болушун каалайт элем» — деп айтып кетти.

Лагерь “Германиянын табиятты коргоо союзу ( NABU)” коомдук уюмунун Кыргыз Республикасындагы филиалы жана “Роза Отунбаеванын Демилгеси” эл аралык коомдук фонду тарабынан уюштурулду.[:]

О НАСNABU
Филиал ОО “Союз охраны природы Германии (NABU)” в Кыргызской Республике
АДРЕСГде мы находимся?
МЫ В СОЦ СЕТЯХВсегда на связи
NABU — одна из самых крупных неправительственных организаций Германии в области охраны природы.
О НАСNABU
Филиал ОО “Союз охраны природы Германии (NABU)” в Кыргызской Республике